Ludzki organizm, a dokładniej receptory znajdujące się w kubkach smakowych zlokalizowanych w naszych ustach, są szczególnie wrażliwe na smak słodki. Nasz mózg odczytuje go jako nagrodę, coś przyjemnego i pożądanego. Nie od dziś wiadomo też, że słodkości podnoszą poziom endorfin odpowiedzialnych za dobry nastrój.
Zły skład słodyczy
W dawniejszych czasach dostęp do słodyczy był trudniejszy niż dziś, kiedy w każdym sklepie mamy do wyboru różnorodne łakocie, które mogą jednak niekoniecznie dobrze wpływać na nasze zdrowie.
Większość słodyczy znajdujących się na sklepowych półkach zawiera głownie węglowodany i tłuszcze, które wpływają na bardzo wysoką kaloryczność tych produktów. Jak wiemy, spożywanie wysoko przetworzonej żywności nigdy nie jest dobre dla naszego organizmu, a czekolady, ciasta, ciasteczka, cukierki, żelki i szereg innych słodkości zawiera ogromne ilości cukru, mąki i niezdrowe tłuszcze, w tym tłuszcze utwardzone. Jedzenie zbyt dużej ilość tych produktów może prowadzić do nadwagi i otyłości, cukrzycy, niewłaściwego poziomu cholesterolu, miażdżycy, zwiększa też ryzyko wystąpienia raka i depresji. A w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej może stanowić wręcz mieszankę wybuchową.
Na szczęście nie musimy wybierać pomiędzy słodkim smakiem a zdrowym organizmem.
Słodkie owoce
Naturalnym i zdrowym źródłem tego smaku mogą być dla nas owoce, w formie świeżej, mrożonej lub w postaci soków lub przetworów bez dodatku cukru. Jednak dla prawdziwych łasuchów owoce nie zawsze mogą zastąpić wyroby cukiernicze, dlatego wiele sklepów, cukierni czy kawiarni posiada w swojej ofercie tak zwane zdrowe słodycze. W wielu marketach możemy znaleźć naturalniejsze odpowiedniki zapychających słodkich przekąsek. Warto zastanowić się na przykład nad różnej maści batonami, których głównymi składnikami są owoce, orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste, a które w swoim składzie nie mają cukru. Ciekawe są również ciasteczka wykonane z różnych mąk z pełnego przemiału z ciekawymi dodatkami, za zdrowy słodycz uchodzi również czekolada, ale tylko ta wysokiej jakości i gorzka. Pamiętajmy jednak o tym, żeby zawsze dokładnie czytać etykiety ze składami, ponieważ czasami produkty tylko „udają” zdrowe, a tak naprawdę składają się z niepożądanych przez nas komponentów.
Inną opcją, dla osób mających czas i chęci, jest samodzielne przygotowanie naturalnych, słodkich przekąsek. Najwięcej inspiracji znajdziemy w internecie, blogi kulinarne i serwisy promujące zdrowe odżywianie wręcz pękają w szwach od przepisów na fit batony, ciasta, ciasteczka, babeczki czy koktajle.