Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Zdrowe słodycze

14 stycznia 2020


Ludzki organizm, a dokładniej receptory znajdujące się w kubkach smakowych zlokalizowanych w naszych ustach, są szczególnie wrażliwe na smak słodki. Nasz mózg odczytuje go jako nagrodę, coś przyjemnego i pożądanego. Nie od dziś wiadomo też, że słodkości podnoszą poziom endorfin odpowiedzialnych za dobry nastrój.

Zły skład słodyczy

W dawniejszych czasach dostęp do słodyczy był trudniejszy niż dziś, kiedy w każdym sklepie mamy do wyboru różnorodne łakocie, które mogą jednak niekoniecznie dobrze wpływać na nasze zdrowie.
Większość słodyczy znajdujących się na sklepowych półkach zawiera głownie węglowodany i tłuszcze, które wpływają na bardzo wysoką kaloryczność tych produktów. Jak wiemy, spożywanie wysoko przetworzonej żywności nigdy nie jest dobre dla naszego organizmu, a czekolady, ciasta, ciasteczka, cukierki, żelki i szereg innych słodkości zawiera ogromne ilości cukru, mąki i niezdrowe tłuszcze, w tym tłuszcze utwardzone. Jedzenie zbyt dużej ilość tych produktów może prowadzić do nadwagi i otyłości, cukrzycy, niewłaściwego poziomu cholesterolu, miażdżycy, zwiększa też ryzyko wystąpienia raka i depresji. A w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej może stanowić wręcz mieszankę wybuchową.
Na szczęście nie musimy wybierać pomiędzy słodkim smakiem a zdrowym organizmem.

Słodkie owoce

Naturalnym i zdrowym źródłem tego smaku mogą być dla nas owoce, w formie świeżej, mrożonej lub w postaci soków lub przetworów bez dodatku cukru. Jednak dla prawdziwych łasuchów owoce nie zawsze mogą zastąpić wyroby cukiernicze, dlatego wiele sklepów, cukierni czy kawiarni posiada w swojej ofercie tak zwane zdrowe słodycze. W wielu marketach możemy znaleźć naturalniejsze odpowiedniki zapychających słodkich przekąsek. Warto zastanowić się na przykład nad różnej maści batonami, których głównymi składnikami są owoce, orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste, a które w swoim składzie nie mają cukru. Ciekawe są również ciasteczka wykonane z różnych mąk z pełnego przemiału z ciekawymi dodatkami, za zdrowy słodycz uchodzi również czekolada, ale tylko ta wysokiej jakości i gorzka. Pamiętajmy jednak o tym, żeby zawsze dokładnie czytać etykiety ze składami, ponieważ czasami produkty tylko „udają” zdrowe, a tak naprawdę składają się z niepożądanych przez nas komponentów.
Inną opcją, dla osób mających czas i chęci, jest samodzielne przygotowanie naturalnych, słodkich przekąsek. Najwięcej inspiracji znajdziemy w internecie, blogi kulinarne i serwisy promujące zdrowe odżywianie wręcz pękają w szwach od przepisów na fit batony, ciasta, ciasteczka, babeczki czy koktajle.

Redakcja zgtkkf.pl

Jesteśmy platformą poświęconą sportowi, zdrowiu i dobrej kondycji. Oferujemy inspirujące treści i praktyczne porady, które pomagają osiągnąć optymalne samopoczucie. Dołącz do naszej społeczności, aby odkrywać nowe sposoby na aktywny tryb życia!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Alergia na nabiał

15 lutego 2020

Jesteś zainteresowany reklamą?