Pytanie co jeść na kolację żeby schudnąć zadaje sobie wiele osób, które jest na diecie i pragnie schudnąć. Przede wszystkim przy wyborze dań na kolacje w czasie diety należy się kierować wszelkimi zasadami zdrowego odżywiania, które należy również stosować w czasie innych posiłków, czyli śniadania, obiadu oraz ewentualnych przekąsek pomiędzy posiłkami.
Warzywa i owoce
Podstawą jednego z trzech głównych posiłków jakim jest kolacja powinny być przede wszystkim warzywa i owoce. Są one doskonałym źródłem witamin oraz mikroelementów, które są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Posiadają one także niską wartość kaloryczną w porównaniu do innych produktów, dlatego są one idealne na diecie i powinny stanowić główną część posiłku. Oczywiście większą część powinny stanowić warzywa, lecz mało słodkie owoce również są wskazane. Owoce i warzywa zawierają w sobie także błonnik, którego spożywanie jest wskazane na diecie, ponieważ obniża on stężenie cholesterolu we krwi oraz opóźnia wchłanianie tłuszczów w jelicie. Kolejnym elementem prawidłowo zbilansowanej kolacji na diecie redukcyjnej mogą być pełnoziarniste produkty zbożowe, a także nasiona roślin strączkowych. W pełnoziarnistych produktach zbożowych znajdują się węglowodany złożone, które są bardzo wskazane w diecie. Nie jest natomiast wskazane spożywanie węglowodanów prostych, które w łatwy sposób przyczyniają się to odkładania się tkanki tłuszczowej. Pełnoziarniste produkty zbożowe oraz nasiona roślin strączkowych również są dobrym źródłem błonnika, który powinien być spożywany na diecie redukcyjnej.
Elementy białkowe
Dobrze zbilansowana kolacja powinna również zawierać elementy białkowe. Wśród nich można przykładowo wymienić nabiał, który dodatkowo jest doskonałym źródłem wapnia lub ryby, które są idealnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. W diecie należy ograniczyć spożywanie mięsa, a zwłaszcza czerwonego mięsa, które w negatywny sposób wpływa na rozwój miażdżycy tętnic. Dlatego też nie powinno się podczas przygotowywania produktów na kolacje używać tłuszczów zwierzęcych. W miarę możliwości należy zastąpić je tłuszczami roślinnymi takimi jak świeżo tłoczone oleje np. oliwa z oliwek. Dodatkowo powinno się unikać spożywania na kolację i w ogóle w diecie nadmiernych ilości soli oraz cukru i słodyczy, a także alkoholu. Spożywanie tych produktów nie tylko prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości, ale też może wywoływać szereg różnego rodzaju chorób. Dlatego żeby schudnąć wskazane jest unikanie pewnych produktów żywnościowych oraz zastępowanie ich innymi, zdrowszymi.